تهران، خیابان ولی عصر، بالاتر از پارک وی، نبش خیابان خیام، پلاک 5، واحد 3
info@xema.co
+98 21 22668801-3 +98 21 88193708

©1395، کلیه حقوق وب سایت برای زما محفوظ است.

مجموعه مسکونی کارکنان نظام مهندسی الغدیر

مجتمع مسکونی تعاونی مسکن سازمان نظام مهندسی قم، دارای هفده طبقه (2 طبقه زیرزمین، یک طبقه پیلوتی و 14 طبقه روی آن) شامل فضاهای مختلف مسکونی، تجاری و پشتیبانی با زیر بنای کل69190 متر مربع می باشد. در طبقات اول و دوم زیرزمین تعداد 342 پارکینگ 364 انباری، تاسیسات و سالن بدن سازی در نظر گرفته شده است.

در طبقه همکف با سطح اشغال 3814 متر مربع، واحدهای تجاری و واحد های پشتیبانی شامل سالن اجتماعات، نمازخانه، مدیریت، اقامتگاه های سرایداری، نگهبانی و سرویس بهداشتی قرار گرفته است.

 بازارچه ای در ضلع جنوب غرب سایت با 8 واحد مجزا شامل بانک، سوپرمارکت، خشک شویی و دیگر فعالیت ها مانند تهیه غذا، کافی شاپ، فروشگاه عرضه میوه و سبزی و لوازم التحریر محل مناسبی برای درآمدزایی مجتمع از طریق رفع نیارهای روزانه ساکنین و نیز محله بوده و از درب جنوبی قابل دسترسی عموم است.

جایی که ورود و خروج سواره نیز از طریق آن صورت می گیرد، وسایل نقلیه پس از طی مسیر و رسیدن به ضلع شمالی از طریق رمپی به سطح پارکینگ می رسند. جاده شمالی با اختلاف سطح 3 متری از کف، حائلی برای جدایی از بوستان شهرداری محسوب می شود.

دسترسی پیاده از ضلع جنوب شرق، مجاور خیابان 30 متری انجام می شود. در حیاط جنوبی پشت ورودی وجود محوطه ای سبز با سایبان، محلی مناسب برای اجتماع های کوچک ساکنین است. 

تعدادی درخت در ضلع جنوب غربی و جنوب شرقی، از عوامل ثابت و قابل نگهداری در ساختگاه می باشد. بوستان شهرداری در سمت شمال غربی و کوه در شمال شرقی ساختگاه دید و منظر مطلوبی را برای پروژه ایجاد می نماید.

بوستان علوی در جنوب شرقی ساختگاه، اگرچه دیدی مطلوب برای ساکنین در طبقات بالا (به دلیل فاصله زیاد از ساختگاه)ایجاد می کند به دلیل همسو بودن با بافت صنعتی، ارجحیتی به دیگر جهات ندارد. مسیرهای اصلی دسترسی اطراف ساختگاه، دو خیابان 30 متری در جنوب شرقی و غربی ساختگاه می باشد که ورودی سواره و پیاده از طریق آن صورت می گیرد. از دیگر عوامل تعیین کننده، محورهای مذهبی قبله در 39 درجه جنوب، جمکران در 5 درجه شرق و حرم حضرت معصومه (س) در 42 درجه ای شرق است. از عوامل اقلیمی منطقه می توان به باد نامناسب غرب در زمستان و باد همراه با غبار شرق در تابستان است که به شرط فیلتر کردن می توان از آن استفاده کرد. به سبب اقلیم گرم و خشک قم، این منطقه دارای تابستان های گرم و زمستان های سرد است که به دلیل زاویه تابش آفتاب در تابستان و زمستان، بهترین جهت قرارگیری ساختمان در راستای جنوب شرقی است.

روند طراحی پروژه مذکور تا حد امکان از استنتاج مبانی منطقی معماری در تلفیق و جمع بندی با ایده و اصول زیباشناسی مدرن شکل گرفته است. ابتدا بر اساس سطح اشغال 40%، لایه شبکه ای شفافی با 80 خانه (10 در8 )بر زمین قرار گرفت  که می بایست 32 خانه از آن پر می شد. بر این اساس گروه طراحی شروع به اتود جانمایی های مختلف کالبد ساختمان نمودند.

 از میان گزینه ها، پنج مورد از آن که پتانسیل تبدیل شدن به حجم با زیباشناسی بیشتری داشتند، انتخاب گردید. برای کاهش گزینه ها، رسیدن به گزینه نهایی و توسعه آن عوامل زیادی که از اهداف اصلی طراحی محسوب می شدند، معیاری جهت سنجش گزینه ها قرار گرفتند. در درجه اول اهمیت حفظ درختان سایت، حداقل اشراف واحدها، دید به بوستان شهرداری در شمال ساختگاه، فاصله گرفتن از همسایه شرقی،  دریافت نور شمال شرق تا جنوب و بهره مندی از آفتاب در حیاط عمومی قرار گرفتند. عوامل حائل شدن در برابر باد نامطلوب غربی، دریافت باد شرق (در تابستان با در نظر گرفتن لایه ای جهت  فیلتر گرد و غبار) در مرحله بعد و در درجه آخر داشتن حیاط نیمه خصوصی برای واحدها، دید به کوه در شمال شرق و عدم دریافت نور جنوب غرب در نظر گرفته شدند. پس از ارزیابی گزینه ها این نتیجه حاصل شد که گزینه پنج بیشتر از دیگر گزینه ها به نیازهای اقلیمی، آیتم های برگرفته از ساختگاه و فرهنگ منطقه پاسخگوست.

در تولید پروژه حاضر ابتدا 5 متر از مرز های زمین فاصله گرفته شد تا امکان عبور سواره خصوصا ماشین آتشنشانی) وجود داشته باشد. در زمین بدست آمده مکعبی طراحی شد؛ ولی به منظور کاهش سطح اشغال تا 40%  و همچنین به جهت نورگیری و ایجاد دید و منظر های متفاوت، شکافی خطی درراستای شمال شرقی-جنوب غربی در میان مکعب شکل گرفت تا یکی از بلوک ها علاوه بر موارد فوق حائلی برای باد نامطلوب و نور تند جنوب غربی برای بلوک دیگر باشد.

 در مرحله بعدی برای فاصله گرفتن از کارخانه در ضلع شمال شرق زمین و ایجاد حیاط برای ساکنین ضلع شرقی، بلوک شکستی عمیق به سمت غرب و برای ایجاد دید و منظر به سوی بوستان شهرداری در ضلع شمال، بلوک غربی شکستی به سوی شمال شرق یافت. از سوی دیگر این شکست به حس دعوت کنندگی مجموعه در ضلع جنوب در مجاور خیابان اصلی می افزاید. این فاصله گرفتن بلوک های شرقی و غربی به عدم اشرافیت واحد ها کمک می کند.

 ساختمان حجم توپری در نظر گرفته شد که پوسته ای نیمه شفاف آن را در بر گرفته است. پوسته بر اساس سطح طبقات برش خورده و روی ساختمان می لغزد تا بر حسب قرارگیری بر فضاهای مناسب، تا گردد. در حجم بیرون زده از نما که در پشت این پوسته قرار گرفته فضایی خالص مختص نیایش است. از امتداد پوسته تا شده در حجم، در کنار فضای نیایشگاهی بالکن هایی خصوصی برای واحدها ایجاد می گردد.

ایده اصلی شکل دهنده پروژه، تولید فضاهای نیایشگاهی رو به قبله در جنوب غرب است. این بخش ها که بیشتر در نشیمن  واقع شده اند، بواسطه تضاد زیاد میان دیوارهای صلب و فوران نور از میان شکاف خطی باریک در دیوار رو به قبله، به  ارتباط با عالم بالا اشاره دارند.

  • دسته بندی

    • مسکونی
  • کارفرما

    • نظام مهندسی قم
  • موقعیت

    • ایران، قم
  • مساحت

    • 70000
  • تیم طراحی

    • طراح:
    • رضا مفاخر
    • ---
    • همکاران طراحی:
    • فروزان وحدتی
    • سارا شاملو
    • تینا رکنی
    • سهیلا ابراهیمی
    • ---
    • ارائه:
    • سارا شاملو
    • علی فلاحتی
    • یحیی نوش آبادی
  • اشتراک گذاری