Death & The City

Unit 3 , No.5 , Khayyam st , Passing Fereshteh ave , Valiasr ave
Tehran, Iran,
info@xema.co
+98 21 22668801-3 +98 21 88193708

©2016 xema. All rights reserved.

Death & The City

Vertical cemetery of Tokyo

The contrast between the spiritual atmosphere of the cemetery and urban congestion and attempt to link these two matters has been the main concerns which make the designers to create a new pathway related to the daily activity of people.

What is considered as the main approach in the design and Japanese worldview is Holistic attitude that sees all beings are absolute in the light of the whole. with such an approach, vertical cemetery tries to focus on the design process as a component to be removed from the grave and the dead are joined into a single whole unit.

Design idea is looking at the grave as a sign of life after death, also symbols of emptiness. disembogue of death from this world will be a sign of other world., the idea was inspired by antecedent’s faith of the night sky. They conceived stars not as dotted masses but looks like light aperture which passes the light across the infinity space.

In this regard, underground vertical cemetery with two physical-layer is formed. First layer is a space with full of light and the second layer is stand at front of it filled with cube modules by layers of ash in to it, the hollow names on the grave makes the light pass throw the module. This incident will give the client a view similar to the night sky, beside it’s create a zone of poetic and quiet in the middle of crowded city.

With Holistic intellectual background, visitor access is limited to graves area. By designing ramps Visitors are guided to a shrine in the most central point of space to watch all grave at once. 

Inspired by the traditional cemetery in which the names of living people with differences can be seen on the side of the dead, here’s name can be seen carved survivors as they pass without light, such an arrangement creates irregularities in the crust, more than ever evokes the sense of night sky.

Despite having underground cemetery, create a live and light space and trying to shine the light in all grave was an important matter.  

According to analysis of solar radiation charts, the northern and parts of eastern and western sides will have the capability of locating graves. South side, which is placed in the shade is especial for client’s movement and Observation. 

Routes leading into the Temple that fit the characteristics of the transition spaces is sorted with trees.

 Due to the influence of the Sun at noon longest day of the year, cemetery depth was set at 43 m which provides more than 4,000 grave.

  • Category

    • Religious
  • Client

  • Location

    • Japan,Tokyo
  • Area

    • 800   M2
  • Design Team

    • Designer:
    • Reza Mafakher
    • ---
    • Design Associate:
    • Nazanin Javanshir
    • Hoda Chizari
    • ---
    • Peresentation: Hamed Sarhadi
  • Share