77 m2

Pain is a complicated issue that the severity or weakness of it is directly related to human senses and the way by which he/she could sense the environment. Considering the realm of “architecture”, any kind of pain that one suffers from could be reduced or even postponed by the impact of designed space on the user, via the auditory, visual and tactile output signals.

The architect of this project has tried to simulate the technique of a dentist in which he/she puts a fixed prosthetic (an additional cover) on a tooth, after restoration. Thus the initial decision was to cover the poor unpleasant interior of the existing construction with a new shell in a way by which the aesthetically, sustainable and functional aspects of the interior space could be improved.

The shell structure has formed a base on the triangulation method of ancient Iranian architecture that has been developed into a new formal language through the design process. This contemporary abstract perception of the ornamental geometry of ancient architecture of Iran, with its special formal characteristics, could challenge the viewer mentally. Moreover the surprising quality of the project at the very first experience -caused by the luxurious and clichéd qualities of the spaces prior to the dental office- could have an extra effect on this challenge.

The above-mentioned qualities would be the catalysts to give the patient a great relief, even for a blink of an eye, by proposing them a virtual-like world. For contributing to the global concept of “relief” in the project, the whiteness of shell has been duplicated in the interior space, thus all the furniture stuff has been covered with white color. The flow and continuity of this shell through the interior space are based on functional and aesthetically factors, in addition to what is forced by mechanical and electrical elements of the project, and in a way that the furniture has become a part of the shell and have been formed a base on the same formal language. From an industrial point of view, all the elements and details of the project have been designed in a subtle and attractive way to echo the procedure and product of a “dentist”.

The need for designing a different interior atmosphere, in addition to economic demands of the client, were two major factors that lead the designer to design a interior space that is totally in contrast with the conventional perception of a dental office, while by using the potentials of local market, in terms of cheaper materials, and with the use of creative methods of fabrication and construction, gross cost of the project has been reduced by great amounts

  • Tagged:

Dr. Azizi & Dr. Lavaf Dental Clinic

  • Tagged:

Dr. Shirazi & Dr. Dolatshahi Dental Clinic

  • Tagged:

25 mm

“Intimate; I want it to be” said Dr. Meshkat the client. This sentence clears the client’s expectations for interior design method of the clinic. This clinic area is about 150 m2 in an office building in Shariati Street, Tehran.

Dr. Meshkat’s clinic is like a tunnel without any openings which only has access to the open air by both ends. Due to the client’s comments and consideration of space situations and features, it’s been decided to take ventilation and daylight as the main concept of design. Actually the process of form creation started with folding a surface by two lines and making a 3-sided cube which located among the mentioned tunnel. This U-shape box with not having its east and west sides, makes the light and air transit possible and finally defines a unique order for every wall in the way.

”Parallel walls should be transparent.” Transparency is the first impression of every user who enters the clinic because there is a wide view to the most spaces. This box has not been moving on a straight line due to the land geometry therefore it’s been breaking by oblique lines which turns into the fountain on the walls and stairs on the floor, it also splits the ceiling to provide the space with artificial light. The mentioned break has been formed along daylight direction outside in. The other spaces’ geometry such as doctors’ rooms, support spaces (C.S.R and O.P.G), and service spaces have been formed based on the main idea of the clinic.

The formal concept of the project requires all three sides of the box to have the same material, and in this project due to the client’s demand of warm environment and low prices, it’s been decided to apply MDF.

These surfaces rotation has been defined based on MDF depth (about 1 inch) and cutting direction is along the east-west orientation to emphasize on the length of tunnel. Sliding surfaces are defined based on the aesthetic aspects. Clinic functions and the need of being sterilize in most of the rooms such as operation room requires a smooth material to make the least pollution penetration. Therefore several walls have been coated with oil colors so that they could be cleaned up much easier.

  • Tagged:

Dr. Mafakher Dental Clinic

  • Tagged:

Lavender

At all times, there always was and will be a difference between what is developed by construction and what is thought by the human mentality of the artist. In terms of space, the contrast between the “desired” and the “must” worlds is defined by architecture. The artist has a soul that appreciates and views everything in his or her own perspective and not by what it really exists in a space; which results in a fantasied vision of the world. For instance, humans with wings are only imaginable by regular people but dream by artists regularly. An artist without fantasy and dreams is indescribable, thus he or she will continuously be searching for a technique to free their ideologies.

“Lavender” is an orthodontist clinic at Arian Medical Center, 100 m2 located at Beheshti Street, Karaj, Iran. The interior renovation started from September 2014 and was completed by February 2014, duration of 6 months.

The space users satisfactions originate by the elegance of the desired smile. It may be possible to define the difference between an orthodontist and a dentist’s world with the “must” and desired” concepts. A dentist may only desire dental health, while an orthodontist appeals aesthetics.

The users’ demands and the design requirements are fulfilled by a space with functional responses along with practice in the existing framework.

The design context was a human-built environment with answers for physical daily needs and all limitations; a 100 m2 unit with a low ceiling and walls that create a trapped space in the user’s world.

Functions, requirements, environment limitations, materials, economics and anything related to physics are constraints for architecture, human and human space. These factors are significant and may not be bypassed; restrictions of “musts”, framework, stereotype, and obstacles of desired and impossible. Whilst taking into consideration that a vision must have the essential creativity to be able to seduce an individual from the possible and the “must” boundaries.

Arian Medical Center, Beheshti Street, Karaj, Iran, Apt#17 has a persuasive design that seduces the observer’s vision contrary to what the eye is adapted to. In this design, what seemed like fantasy and was impossible due to physical limitations is now given life and has become a part of reality.

The purpose of this architecture is to present a beauty outside of an individual’s imagination, not what can exist nor what is enough. Architecture has accepted the “musts” concepts – the forms of an existence that cannot be changed or ignored and continues to move alongside it. At times architecture performs unaccompanied and sometimes leaves the arena empty for the “musts” to play, while at others the two coexist alongside each other presenting the existing contrast. The mobile appearance that has given a unique vision to space also provides different functions for the design; it transforms into walls and ceiling details, secretary desk, and sitting areas. In addition, it creates a baseline for lighting whereas it fades away in areas where its functions are unnecessary.

“Lavender” is designed with creativity outside of one’s imagination. It has accepted the “musts” without judgment toward the reality of aesthetics. It has been constructed with the knowledge of the possible physical limitations alongside the “musts” yet has not undertaken any physical modifications itself.

Due to the client’s demand, the architecture holds a uniform appearance throughout each step of the user in the clinic.

The physical constraints of the design do not have an effect on the user’s daily necessities. Following the entrance, there exists a waiting area that is utilized as a communication space with the secretary and a resting area for the patients. The architecture itself is used as guidance and leads the patients to the requisite rooms.

Entrance, waiting room, secretary area, examination rooms, and service rooms all follow coordinates from the architectural design, not the former structure constraints.

Prior to the renovation, “lavender” clinic was witnessed smaller by the audience, unresponsive to the users’ daily necessities and obscurity to the lighting of space. In this design, architecture forms the lighting while following the same concept of satisfying the users’ requirements. Light spots are conceived by the completion of the design while in places where the mobile curves are greater in volume, the necessity of lighting is additionally demanded.

Today, August 2015, it has been seven months that the mentioned space has existed. Thus far, the design has taken the users’ visual attention, taking them into a fantasy world with the exception of reality present. These attractions not only pleases and entertains the users, it provides a sense of unity among the users and space.

  • Tagged:

Damavand Medical Building

  • Tagged:

The Fountain

  • Tagged: