Karaj Cultural Cinematic Paradise

  • Tagged:

Jam-e-Sadi Complex

The project location is a juncture between the main city square (Shahrdari square) and the leading streets to it, that is located beside the historical-cultural building of post office and the headquarter of police. The challenge of this project is to solve the urban relations between the square and streets, defining a privacy for post building an appropriate connection with police headquarter.

There are functions for this project such as parking, taxi station, commercial center and wedding hall. It has been tried to solve the complicated urban problems, as well as, design the appropriate interior spaces according to Rasht is recent needs. The main idea of this project abstractly inspired by surrounding gable-roofed buildings which is transformed to form the volume, skin, and surfaces of the Jam-Sadi building.

  • Tagged:

Alborz Complex of Qazvin

Alborz Complex of Qazvin architecture is based on layers which encircle a path. These layers consist of shops, terraces, stores and…

The space identity will be changed by changing, adding and reducing the layers. On the other hand bazaar’s architectural elements are divided into two parts: “stable elements” and “changing elements”. Stable elements are such as schools, mosques, Baths and caravansaries, changing elements are such as bazaar’s path and boutiques without any obvious and decisive geometry.

Inside the bazaars these pedestrian ways connect to each other and form the circulation paths. For Consecutive pedestrians’ nature, our changing pattern can expand, change and adapt with its surroundings. In Alborz commercial center’s design “connection architecture” has been used in addition to the stable and changing elements. Therefore, even heterogeneous elements connect to each other and come together in a specific spot. These axes change position because of the flexible structure of the project.

Therefore, there is a perfect facade even in incomplete parts mysteriously. This means that some parts of the primary pattern has been applied according to the requirements and positions, so that if the secret and mystery of each part discovers, the connecting chain to the other parts and the whole structure will reveal. This arrangement system allows the architectural elements to place in different directions, so that users can discover something new while passing the corridors. However, diversity and flexibility of the facade made it possible to be changed in different hours of the day.

  • Tagged:

Shar Residential Complex

  • Tagged:

Commercial & Hotel Building in Karbala

  • Tagged:

Shaparak Kid’s City

Shaparak Kid’s City complex including commercial, recreational, administrative, healthcare and underground parking services designed based on primary and secondary needs of children and responsive for the challenges of mothers and constructed in the east side of Tehran.

The Shaparak Kid’s City has held to design office at the time when the structure of the building and the ceilings were constructed. Thus it was impossible to transform the form of the building which is a logical and pure mass. So there were constrictions in the design process.

The importance of designing child-friendly spaces and creating special places for them is necessary for our societies. These spaces must guarantee and improve nurturing of kids and creating unique and inspirational experiences for them. Imaginary is the basis for child’s creativity so the main goal of the project is to create an appropriate space for inducing imaginary depictions to the soulless Structure.

In order to design objectives and the maximum functionality of complex for users in the night, the concept of design has considered as a perception of colorful and bright solid masses in the dark background of a night sky. Thus we decided to create a wide dark screen matched with the night sky for showing up the spread colorful shapes. The shapes on the facade have aligned horizontally representing sharp colors which will have move faces in some parts and look like 3d forms. It reminds an emptiness comes from a solid mass emphasizing on the abstract concept in a minimalist appearance.

Despite the economic restrictions during the construction process of the project and the disagreement of a client for using curtain wall, the dry porcelain ceramics has been chosen as the alternative material. Despite the fact that this material looks beautifully less rather than curtain wall but it has some extra advantages like stability, elegance and weight loss.

During user (kids) experience with this building, the entrance and pedestrian have an important role in their experience while entering the building. The first design plan of the building has lack of space which contains minimum space in the entrance with shortening the height of it. The chosen solution in the design process is making an architectural game with the curved and arched colorful lines narrating a multistage game. Consequently, an artistic installation is created which provides flexible options for children to have a diverse game and a creative child-friendly pedestrian is a result.

  • Tagged:

Mahmoud Abad City Center

Mahmoud Abad City Center is a 4-story shopping center on the southern side of Mahmoudabad road. A project is located on a 22,000 Sq M land, stretched on a north-south axis. The building will cover 40% of the land area. This complex will provide commercial, cultural and recreational services to the public.

The outward appearance is a concrete shell, which is raised like a paper from the ground, folded over the main building, then it covers human passages, opens up to nature, and finally becomes invisible in respect of culture and ecology, but will preserve its entity all along the way. The concrete shell opens in entrances to welcome the audience and when it reaches to the central canebrake allows sky to interact with canes, creates shelter over the suspended balcony and to respect the form of local roofing of the very same climate, forms a partial implementation of the mentioned roof, follows people along their paths and opens up in corners to create an inside out passage for human and finally walks people through ramps all around the building, while creating a comfortable and secure feeling for human being and closes down to the ground when needed.

Mahmoud Abad City Center functional entity, is a fluid pathway for a human to stroll, with a different view of the surrounding world, which includes commercial units, hypermarket, concert hall, food court, playground, circulation spaces and ceases points.

In the beginning, the goal was to design a defined shell and a soft and flexible functional entity to serve human beings. The outer shell found its way to its target and human passages found their way to serve their goals and the two elements appeared at the entrances to show designer’s fluid mindset.

The main axis which connects the two entrances is visible and seems to be accessible while it is not. The mentioned space has been designed as a symbol of a canebrake or a lagoon which stands for a climate of the site of the project. This space is visible and transparent all the way to the end and several bridges will cross over this space in a roofless pathway.

The functional passage of the complex goes through the lagoon which is located to create a break after passing the entrances while connecting two sides with suspended wooden bridges. These bridges give a unique and new experience of space with their rigid cover, which is common in the local architecture. The visitor who passes the bridge will not have any view over the lagoon beneath, and just sees the other side of the passage. In this way, the bridge serves its purpose by making visitors not to have any desire to stay on the bridge and attracts them to the other side.

The Food Court is located at the upper level of this local recreational complex. Although it may not be possible for it to have a great access to nature due to its location, climate, and raining issues, it has a transparent glass wall and by going to the second room which is a big balcony under the sky, it offers the visitors a great taste of nature.

Wooden joists, stairs, and fences with geometric shapes, thatch-covered walls, sheath covered roofs in the middle of this unique and intact nature takes a human with all his memories of nostalgia.

Residents of North of Iran has always chosen available and sustainable materials, which were compatible with nature for faster construction and easier repair, locally known as “Oskol Dechi”1 The final element of the structure looks like a museum of local climate motifs. It’s a ramp that guides visitors while reviving the local architecture and picturing a farmland sea view. As visitors pass from the inside out by the walls, these ramps will take them to visit eye catchy windows of stores and shops, and they will slowly find themselves in a new area, in which the shell works as both a shelter and a floor.

“Passing the message to others through making a contact to change their point of view”2, this is the definition of “Advertisement” in Moeen Farsi Dictionary. In this definition, the common interdisciplinary elements between architecture and advertisement, are “making a contact” and “to change others point of view”. Although these concepts are the primary goals of a commercial complex, a visitor should not view these points in contrary or even separated from his comfort and welfare.

Advertising board is an attachment to the architecture on one hand, and its part of the complex to create comfort for visitors on the other hand. Advertising board is a digital monitor with a covering shell, which filters the message from the designer’s point of view and gives a new perception of reality.

In Mahmoud Abad City Center, human beings will borrow a space from the world, from soil, earth, nature and even from current and future habitats of this planet as they construct the world through their designs. The challenge is that “Is it a win-win game?”, whether human beings give back to the universe as much as they consume. The roof garden is a payback from designer to nature and handicraft shops is a way to compensate for what we have got from the local culture and an attempt to promote it.

  • Tagged:

Gavazang Complex

  • Tagged:

Chabahar Complex

  • Tagged:

Saraye Bagheriha

  • Tagged: